Skip to main content

Cart

Bersempena dengan dua buah buku yang akan terbit dari Siri Bestnya iaitu buku Bestnya Inspirasi dan Bestnya Parenting, kami ingin kongsikan Lima (5) Resolusi Tahun Baru untuk Keluarga Lebih Bahagia.

Menurut page MommaBe, sebuah laman sesawang dari Wilmington yang memberi inspirasi dan sokongan kepada kaum ibu dalam melayari perjalanan menjadi ibu, ini antara resolusi yang boleh digunapakai untuk menjadikan keluarga lebih gembira sepanjang tahun baru.

1. Jadikan kerja rumah lebih menyeronokkan

Libatkan anak-anak dengan kerja rumah. Buat mereka rasa mereka adalah sebahagian dari isi rumah. Mengemas rumah kini mungkin akan memakan masa lebih lama tapi ibubapa usah rasa tertekan, inilah masanya untuk beri peluang anak-anak bersama membina bonding. Aktiviti yang dilakukan bersama seisi keluarga boleh jadi memori indah untuk dikenang kembali satu hari nanti.

2. Kurangkan penggunaan gajet, lebihkan aktiviti bersama

Untuk ikatan yang baik, bolehlah gunakan board game seperti Monopoly, Uno dan seumpamanya. Ada banyak jenis board game di pasaran daripada yang paling mudah hinggakan yang paling sukar. Harga pun ada yang murah hinggakan yang mahal-mahal. Jika mampu, ambil kesempatan untuk lakukan aktiviti outdoor bersama seperti bersenam, mandi air terjun dan berkhemah. Pasti ia akan menjadi memori yang manis buat anak-anak.

3. Praktikkan aliran kewangan yang lebih teratur dan mula menyimpan

Mesti ibubapa semua sudah sedar tentang keperluan menyimpan wang dari apa yang berlaku tahun lepas, kan? Ada yang dibuang kerja, dipotong gaji dan seumpamanya. Jadi, mulakan tahun ini dengan mendidik anak-anak untuk menyimpan duit dalam tabung secara konsisten dan tahu manfaatnya memandangkan mereka juga semakin meningkat usia. Boleh lah belajar tentang nilai sesebuah barangan yang mahu dibeli dari hasil simpanan sendiri. Barangan pasti lebih dihargai dan tahu menilai samada ia keperluan atau kehendak.

4. Banyak membaca dari pelbagai perspektif

Bacaan dari buku fizikal pasti lebih menyeronokkan. Dapat menikmati bau buku. Selain itu, membaca bukan terhad pembacaan di media sosial sahaja bahkan manfaatkan smartphone untuk membaca isu-isu semasa dan pandangan-pandangan orang tentang sesuatu isu yang berlaku. Membaca dapat membuka minda kita memandang satu isu dari pelbagai sudut dan memahami bagaimana remaja berfikir dan kesukaan mereka. Boleh juga berikan anak kecil bahan bacaan yang bersesuaian dengan umur mereka. Biasakan aktiviti membaca sebagai rutin keluarga.

5. Memupuk keluarga melakukan kebaikan dan kebajikan

Ajar anak dan ahli keluarga untuk berbuat baik sesama seisi rumah. Bergaduh memang perkara biasa dalam keluarga, pun begitu usah jadikan ia sebagai batu penghalang untuk masih buat baik. Wujudkan sikap saling memaafkan dan tidak lama-lama bermasam muka. Ikatan adik-beradik yang baik boleh menjadikan keluarga lebih harmoni dan hormat antara satu sama lain. Luangkan masa untuk mendengar luahan dan bertukar pendapat supaya dapat memupuk sikap toleransi dalam meraikan perbezaan pendapat.

Semoga bermanfaat untuk dipraktikkan pada tahun baru anda bersama keluarga tercinta. Selamat tahun baru!

Rujukan : https://pin.it/qpPGL0L

MommaBe[dot]com adalah sebuah laman web yang bercerita khusus tentang kehamilan, perkembangan kandungan dan bayi, keibubapaan dan pemakanan. Objektif mereka adalah untuk menyediakan sumber yang boleh dipercayai mengenai hal tersebut buat ibubapa yang mencari nasihat praktikal terbaik dari ibubapa yang berpengalaman dalam pelbagai aspek. Membawa slogan ‘Moms Supporting Moms’.

#SiriBestnya #BeriManfaat

Tidak lama lagi dari Siri Bestnya! Nantikan ya!

Leave a Reply