Jadi Singa Bila dengan Anak-Anak? Jom Amalkan Teknik Ini - Siri Bestnya

Jadi Singa Bila dengan Anak-Anak? Jom Amalkan Teknik Ini

Share artikel ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Komik Bestnya Parenting karya Wawa Shauqi, Nazr Syaff dan Khairul Khairudin

DEEP BREATHING

Bila kita sign up jadi mak bapak, bersedialah untuk jantung ni bekerja kuat. Mana tidaknya! Kejap-kejap diorang buat kita jadi hijau. Kejap jadi merah.

Dari muka indah bak Mirafilzah, lepas ada anak makin serupa macam Hantu Kak Limah.

Tau apa jadi bila jantung kita laju? Otak kita akan hantar signal kepada badan untuk keluarkan hormon stres; kortisol, adrenalin, noradrinalin. Kortisol ini akan mengakibatkan otak kita kehilangan neuron di bahagian otak logik kita (korteks). Itu yang buat kita tak rasional bila marah. Bukan di korteks je. Di hipokampus pun neuron kita habis mati kena bunuh. Menjadikan otak kita kurang kreatif dan pelupa sokmo.

Hormon gembira yang bernama serotonin pon hilang. Sampai kita lupa macam mana nak jadi gembira. Sikit-sikit nak marah. Sikit-sikit hal nak mengamuk.

Kemudian, hormon tu akan attack bahagian badan yang lain.

Habis badan kita pun terima kesan juga:

– Dapat sakit jantung

– Bertambah gemuk kerana metabolism badan menurun

– Kulit bertambah kedut- Mulut kering- Imun badan menurun, risiko kanser meningkat

– Bertambah rabun

– Migrain dan sakit kepala

– Tulang jadi kurang mampat

Itu sebab, bila dah mula rasa stress, terus buat macam ni :

1) Tarik nafas perlahan-lahan dalam kiraan 1-10.

2) Kemudian lepas dalam kiraan 1-10 perlahan-lahan.

3) Nak lebih bagus, kita lakukan mindfulness. Silent your mind, kemudian cari bunyi-bunyi yang telinga kita boleh dengar, rasa texture yang tangan dan badan kita sedang rasa dan cari bau yang hidung boleh detect. Feel that moment.

Tau apa yang berlaku? Deep breathing akan betulkan ritma jantung. Jadi BP kita kembali stabil. Oksigen dalam badan bertambah dan bantu tambahkan stamina. Imun meningkat dan sel badan kita pulih lebih cepat. Bila seluruh badan makin stabil, hormon stabil, otak stabil, emosi pun kembali jadi lebih stabil.

Power kan!

Yang lebih best, teknik ni kita boleh ajar anak-anak sekali. Kalau anak nampak kita buat, mereka pun akan ikut.

Tulisan oleh : Wawa Shauqi, Ilustrasi dan Skrip : Nazr Syaff dan Khairul

Jangan lupa follow Bestnya Parenting! Coretan Wawa Shauqi setiap Rabu jam 8 malam ya!

Baca lagi komik Bestnya Parenting! yang lain: Cara Didik Anak yang Terlalu Aktif

Baca KOMIK INOVASI PENDIDIKAN YANG LAIN:

Bestnya Diet! NUDIN’s #1

Enggan Berkomunikasi Punca Pasangan Berpisah

7 Usah untuk Diri yang Lebih Baik dan Bahagia

© 2020 hakcipta terpelihara oleh Irfan Foner Studio

Siri Bestnya dan produk-produknya adalah dimiliki oleh Irfan Foner Studio

© 2020 hakcipta terpelihara oleh Irfan Foner Studio

Siri Bestnya dan produk-produknya adalah dimiliki oleh Irfan Foner Studio